Loading...

Primarul Sibiului a fost ales Președinte al României

Premierul Victor Ponta a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Klaus Iohannis În urma rezultatelor celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale desfășurate duminică în România, Klaus Iohannis, etnic german, de centru-dreapta, primar al Sibiului, unul dintre cele mai mari orașe din Transilvania, a devenit noul șef al statului. Victoria domnului Iohannis a fost oarecum neașteptată: exit polls nu au oferit avantaje clare niciunui dintre candidați. Potrivit experților, rezultatul votului a fost determinat de diaspora românească care locuiește în străinătate, unde a fost recent numărul persoanelor nemulțumite de politicile premierului Victor Ponta, principalul rival al lui Klaus Iohannis și al doilea candidat cheie la victorie. creştere.

În dimineața zilei de 17 noiembrie, când la București au fost numărate circa 76% din buletine de vot, Klaus Iohannis conduce turul doi al prezidențialelor cu un scor de 55% față de 45% pentru Victor Ponta.

Ultimele informații

Ieri, exit-poll-urile au prezis aproape același rezultat pentru ambii candidați. Rezultatul cursei a devenit clar atunci când datele de vot au venit din străinătate.

Diaspora românească care trăiește în afara țării este de aproximativ 4 milioane de oameni, dintre care majoritatea au fost nevoiți să-și părăsească patria din cauza șomajului și a nemulțumirii față de nivelul de trai. Sprijinul lor s-a dovedit a fi decisiv pentru Klaus Iohannis, în care diaspora românească străină a văzut un simbol al schimbării serioase și o alternativă la Partidul Social Democrat. Oponenții lui Victor Ponta s-au grăbit să amintească că aproape promisiunile cheie ale social-democraților - creșterea pensiilor și a salariului minim - au rămas neîndeplinite.

Domnul Ponta și-a recunoscut înfrângerea

Duminică seara, domnul Ponta și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe domnul Iohannis pentru victoria sa la telefon. „A noastră este o țară democratică”, a spus după aceea premierul, „oamenii au întotdeauna dreptate”. Până la 15.000 de bucureșteni au ieșit în stradă duminică seara pentru a sărbători victoria lui Klaus Iohannis.

La preşedinţie, domnul Iohannis îl va înlocui pe Traian Băsescu, care părăseşte postul după două mandate, marcate de o confruntare dură cu premierul.

Miza pe Klaus Johannis a fost făcută de o alianță a două partide - Național-Liberal și Democrat-Liberal. În programul său de campanie, președintele proaspăt ales în vârstă de 55 de ani a promis că va lua măsuri eficiente pentru a lupta împotriva corupției și a întări independența justiției.