Loading...


Sportul și muzica... două sfere fără de care nu ne putem imagina viața. Și chiar dacă la prima vedere pare că acestea sunt direcții diferite, acest tandem a dovedit de mult cât de utilă poate fi muzica pentru sport.

Ea este cea care îi ajută pe sportivi să-și mobilizeze forța pentru a-și îmbunătăți propriile rezultate, a face față emoției de dinainte de începere și chiar a pierde în greutate.

Puterea magică a sunetelor muzicale este cunoscută omenirii încă din cele mai vechi timpuri. Și astăzi, oamenii de știință continuă să dezlege acest fenomen numit muzică.

S-a dovedit că sunetele muzicale nu numai că ne pot încânta urechile, ci pot afecta și corpul uman ca remediu pentru sănătate. Multe boli astăzi pot fi vindecate prin aplicarea terapiei prin muzică.

Influența muzicii asupra performanței sportive este un alt experiment științific care a scos la iveală câteva puncte interesante.

Unul dintre experimente a fost realizat în grupuri de sportivi implicați în mersul pe curse.

Un grup a exersat în tăcere, iar al doilea la muzică, rezultatele experimentului au arătat că succesul sportivilor care făceau exerciții pe muzică a fost cu 21% mai mare decât cel al primului grup.

Un alt experiment a arătat că antrenamentele de dimineață ale sportivilor, care se desfășurau fără muzică, erau mai dificile pentru ei decât cele de seară.

Cert este că seara s-a auzit muzică de fitness și s-a dovedit a fi mai ușor de antrenat.

Care sunt beneficiile muzicii în timpul antrenamentului:

  • Ritmul muzical ajută la îmbunătățirea coordonării sistemului musculo-scheletic. Acest lucru reduce foarte mult rănirea.
  • Creșterea emoțională face mult mai ușor să faci față exercițiilor neplăcute și dificile
  • Obosești mai puțin de muzică, ceea ce înseamnă că există posibilitatea de a crește sarcina, de a petrece puțin mai mult timp exercițiilor de bază sau dificile
  • Mișcările la muzică sunt mai intense, ceea ce ajută la creșterea ritmului cardiac și la arderea mai multor calorii.
  • Muzica are un mare efect de vindecare. Melodia selectată corect poate influența cu succes diferite organe umane, armonizează fundalul general

Muzică pentru antrenament de fitness. Cum să alegi?

Selecția muzicii pentru orele de fitness se face de către antrenor, în funcție de grupa de vârstă și de condiția fizică a participanților.

Selectați tempo-ul dorit - rapid, mediu sau lent. Care va fi ritmul depinde de faza antrenamentului de fitness:

  • încălzire
  • faza aerobă
  • sarcina de putere
  • cârlig
  • întinderea

De obicei, antrenamentul în sală este însoțit de muzică într-un singur ritm, fără pauze, dar dacă antrenamentul presupune alternarea sarcinilor de putere cu cardio, atunci ritmul poate fi zdrențuit.

În ceea ce privește tempo, muzica profesională de fitness are o percuție de 32 de biți.

Bătăile inimii unei persoane sunt capabile să se adapteze la ritmul muzicii, dacă pulsul unei persoane într-o stare calmă este de 60-80 de bătăi pe minut, atunci tempourile muzicale variază de la 70 la 170 de bătăi. Din acest motiv, este mai bine ca începătorii să înceapă cu o melodie care are un ritm mai calm și să crească treptat tempo-ul.

Sfârșitul unui antrenament este totul despre relaxare și recuperare musculară, așa că muzica ar trebui să fie liniștitoare.