Loading...

Totul despre tara Romania

Vacanțele în România vă pot oferi o cunoaștere amețitoare a istoriei sale, precum și o experiență de neuitat!

România - Stat din sud-estul Europei. La nord se învecinează cu Ucraina, la est - cu Moldova, la sud - cu Bulgaria, la sud-vest - cu Serbia, la vest - cu Ungaria. În sud-est este spălat de Marea Neagră. Suprafața României este de aproximativ 237.500 km2. Partea centrală a țării este ocupată de bazinul Transilvaniei, înconjurat aproape în totalitate de munți: în nord și est - de Carpați; in sud - Alpii Transilvaniei, unde se afla cel mai inalt punct al tarii - Muntele Moldoveanul (2544 m), in vest - micii munti Vikhor.

Restul teritoriului României este în mare parte plat. Cele mai întinse câmpii sunt situate la granița cu Serbia - valea Tisha; între Alpii Transilvaniei și Bulgaria - Țara Românească; la est de Carpati - Moldova si pe litoralul Marii Negre - Dobruja. Principalul fluviu al României este Dunărea, care face parte din granița cu Serbia și aproape în întregime cu Bulgaria.

Râul Mureș. Prutul, Oltul și Sireșul fac parte din sistemul Dunării și sunt afluenți ai acestuia. În România sunt multe lacuri mici de apă dulce, dar cele mai mari sunt lacurile-lagune sărate ale Mării Negre, cel mai mare dintre ele este Lacul Razelm.

Populația țării (estimată pentru 1998) este de aproximativ 22395800 de persoane, densitatea medie a populației este de aproximativ 94 de persoane pe km2. Grupuri etnice: români - 89,1%, maghiari - 8,9%, germani - 0,4%, ucraineni, evrei, ruși, sârbi, țigani, croați, turci, bulgari, tătari, slovaci.

Limba: română (de stat), germană, maghiară, turcă, sârbo-croată, idiș. Religie: Biserica Ortodoxă Română - 70%, Biserica Catolică - 6%, Protestanții - 6%, Evrei, Musulmani.

Capitala este Bucuresti. Cele mai mari orașe: București (2.090.000 de persoane), Constanța (350.500 de persoane), Iași (343.000 de persoane), Timișoara (334.000 de persoane), Cluj-Napoca (328.000 de persoane), Galați (326.000 de persoane), Brașov (324.500 de persoane), Craiova (324.500 de persoane). oameni), Ploiesti (252.000 persoane).

Structura statului este o republică. Seful statului este presedintele Basescu Traian (in functie din 21 decembrie 2004). Șeful guvernului este prim-ministrul Bok Emil (în funcție din decembrie 2008).

Unitate monetară - lei

Speranța medie de viață (pentru 1998): 67 ani - bărbați, 73 ani - femei. Rata natalității (la 1.000 de persoane) este de 9,3. Rata mortalității (la 1000 de persoane) - 11,6.

Istorie

Teritoriul României moderne în anul 106 a fost cucerit de împăratul roman Traian și anexat Imperiului Roman ca provincie Danemarca. Începând din secolul al III-lea, teritoriul Daciei a fost supus unor constante raiduri ale triburilor vecine de goți, huni și bulgari. În secolul al IX-lea, România era sub stăpânirea Bulgariei și la acea vreme era botezată în Ortodoxie. În secolul al XIII-lea s-au format două principate românești, Țara Românească și Moldova, care erau în dependență vasală de regii maghiari și polonezi. În 1526, Ungaria a fost învinsă de turcii otomani, iar Țara Românească, iar Moldova a intrat sub stăpânirea Imperiului Otoman. După o încercare nereușită de a se elibera de sub puterea Imperiilor Otomane, la sfârșitul secolului al XVI-lea s-a înființat sistemul de guvernare al fanarioților în Țara Românească și Moldova, unde stăpâneau domnitori greci numiți de turci. În acel moment, greaca a devenit limba oficială a României. La mijlocul secolului al XVIII-lea, ca urmare a războaielor ruso-turce, influența Imperiului Otoman a fost semnificativ slăbită și sistemul fanariot a fost desființat, Moldova și Țara Românească au primit o autonomie mai mare, iar Rusia a devenit de facto stăpâna acestora.