Loading...

Nivelul de trai in Romania

România atrage în fiecare an din ce în ce mai multă atenție în rândul locuitorilor CSI - aceasta este o țară europeană care face parte din UE, pentru cei care sunt interesați de peisaje naturale uimitoare, în armonie cu civilizația.

Având cetățenie și pașaport al României, puteți locui și lucra în alte țări europene ale Uniunii Europene.

Sistemul industrial-agrar, combinat cu abundența de minerale, permite economiei țării să rămână într-o poziție mai mult sau mai puțin stabilă.

Climat

Estul României este spălat de Marea Neagră. Dintre țările din sud-estul Europei, România este cea mai mare.

Datorită poziției sale favorabile pe litoralul Mării Negre, România are o climă continentală - este destul de răcoare iarna, zăpadă cade în fiecare iarnă, iar căldura domnește vara.

Limba oficială de stat

Româna este considerată limba oficială, dar aici se vorbește și limba germană și maghiară, iar engleza și franceza sunt folosite în sectorul turistic.

Se poate spune că populația locală vorbește puțin limbi străine, iar cetățenii străini trebuie să învețe limba română, sau să folosească o carte de fraze.

Viața în România

Nivelul de trai actual în România în perioada 2021-2022 cu greu poate fi numit foarte ridicat, mai degrabă poate fi descris drept mediu.

Populația României este de peste 22 de milioane de oameni, iar aproximativ 90% din acest număr sunt înșiși români, urmați de maghiari și țigani - 5%. Aproximativ în număr egal (sub 0,5%) sunt ucraineni, germani, lipoveni și ruși.

Salariile in romania

Salariul minim în România în perioada 2021-2022 este de aproximativ 2.500 de lei, ceea ce echivalează cu 500 de euro (deja cu deduceri fiscale). Atât de multe sunt primite de obicei de personalul de service, lucrătorii sezonieri, studenți etc. Profesioniștii din domeniul lor au posibilitatea de a câștiga mai mult. Iată o listă de profesii și salarii medii pe lună:

  1. Doctor - 1.100 euro.
  2. Profesor - 950 euro.
  3. Angajații băncii - 1.250 euro.
  4. Manageri într-o poziție înaltă - 2.200 euro.
  5. Ingineri - 2.100 euro.
  6. Deși salariile nu sunt la fel de mari ca în alte țări europene, acest lucru nu îi sperie pe vizitatorii din țară în scopul angajării. Iar o viză de muncă românească vă oferă dreptul de a călători în toate țările Schengen.

Integrarea europeană a întărit creșterea economică a țării, a crescut afluxul de investiții străine, ceea ce a avut un impact pozitiv asupra exporturilor și a PIB-ului, dar, pe de altă parte, există încă tendințe crescătoare. Creșterea economiei românești a crescut cu 4,8% într-o jumătate de an - aceasta a fost facilitată de o creștere a puterii de cumpărare în Europa de Est. Cu toate acestea, nu se poate nega inflația scăzută și impozitele mici în România.

Costul vieții în România

România se deosebește de majoritatea țărilor europene prin prețurile sale mici. De aceea mulți turiști și migranți fac alegerea în favoarea acestei țări. O masă lunară costă de obicei între 200 și 400 de euro, în funcție de preferințele de gust. Prețurile medii la alimente în supermarketurile din România în 2022 sunt următoarele:

  • Lapte - 90 de cenți / litru.
  • Pâine - 50 de cenți.
  • Brânză - 4-5 euro/kg.
  • Carne și pui - de la 4 euro/kg.
  • O duzină de ouă - 1,5 euro.
  • Fructe și legume proaspete - de la 50 de cenți / kg.
  • Alcool - de la 4 euro.
  • Tigari - de la 3 euro/pachet.